Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VV

Levice a pravice existuje snad uz jen v GB a USA. V Evrope se vetsina stran sama o sobe oznacuje jako strany stredu. Vyjimkou jsou samozrejme strany jako AfD a Die Linke.

Ty bych oznacil jen jako extremisticke. A v Cechach? pro mne jsou vsechny strany svym zpusobem nasledovniky komunistu.

0 0
možnosti
Foto

....a proto nechápu, proč tak tíhnete k bývalému komunistovi a spolupracovníkovi StB:-/:-)

1 0
možnosti
Foto

Z dlouholetých debat jsem nabyl dojmu, že dělení na levici a pravici odmítají především dost silní bolševici, kteří se chtějí mít jako úspěšní kapitalisté. ;-)

4 0
možnosti
IS

Ano, má to smysl. I když to tak na první dobrou nevypadá.

3 0
možnosti
Foto

Je to dáno již z časů biblických.

Ježíš - a lotr po pravici a lotr po levici.

Klidné svátky všem!

1 1
možnosti
Foto

A jen jeden poprosil o spásu; ovšem z biblického textu nevíme, který to byl. Nicméně máme jiné dělení:

„Až přijde Syn člověka... budou před něho shromážděny všechny národy. I oddělí jedny od druhých, jako pastýř odděluje ovce od kozlů, ovce postaví po pravici a kozly po levici. Tehdy řekne král těm po pravici: ‚Pojďte, požehnaní mého Otce...‘ Potom řekne těm na levici: “Jděte ode mne, prokletí, do věčného ohně, připraveného ďáblu a jeho andělům!‘“ (Matouš 25,31–34.41)

Mohlo by být legrační, že je tu definována levice a pravice pojmenováním ruky, nicméně za daleko důležitější považuji slova, která jsem v uvedené citaci vynechal.

Nechci zahltit diskusi biblickými citáty, můžete si to přečíst například na:

http://www.biblenet.cz/app/b?book=Matt&no=25

Pro mě je v intencích diskuse klíčové, že ti, kteří navštívili nemocného, oblékli nahého a dali najíst hladovému, tak nečinili z cizích prostředků, ale za své.

..

I vám přeju pokojné Vánoce.

0 0
možnosti
MC

Samozřejmě, že má, protože lidé jsou individualisté. Jak jistě víte mnozí z nás jsou schopní a jiní neschopní. Někteří chtějí být svobodní, jiní "připoutaní". Někteří mají sebedůvěru. Jiní nikoliv. Proto levice a pravice je měřítkem lidských hodnot a morální výpovědí.

2 0
možnosti
Foto

Už jsem mnohokrát četl, že jsou tato dělení přežitá. Stejně jako vy jsem opačného názoru a článek jsem napsal jednak kvůli těm, kteří tato dělení odmítají, jednak kvůli sobě, abych si poctivě odpověděl, kde vlastně jsem na křížové ose pravice/levice a liberalismus/konzervativismus.

Sobě jsem odpověděl, že ač jsem v myšlenkách (pocitově) poměrně vyhraněný pravicový liberál (přišlo mi to vždy nejspravedlivější), po zvážení pozitiv a negativ jsem jím sice dosud, jen jsem se trochu posunul doprostřed.

Koncept střídání pravicových a levicových vlád má něco do sebe, pokud 1) jedna vláda něco nezavede, aby to následující zrušila a 2) strany deklarující se jako pravicové nebudou dělat levicovou politiku.

0 0
možnosti
Foto

R52o78m98a59n 11K58o31z85e32l

22. 12. 2017 10:05

U nás se ty rozdíly docela stírají, když si vzpomeneme na některé činy - pravice zvyšovala daně a zamýšlela zavést rovnou dávku pro všechny (ODS, V. Tlustý), naopak levice daně snižovala a dávky také (v roce 2004 ČSSD odebrala podpory v nezaměstnanosti pro absolventy a také zavedla existenční minimum a důchodcům také moc nedala.

1 0
možnosti
Foto

Já vím. I proto je podle mě třeba pojmy jako pravice a levice nejprve definovat.

0 0
možnosti
JR

J15a75n 42R13á83ž

22. 12. 2017 9:56

To jen u politických stran splynula levice s pravicí do jednoho šejkru a pro občany vytvořily jakýsi pseudostředový blivajs, ve kterém si libují populisté.

Lidé se pořád v zásadě dělí na zastánce základní pravicové hodnoty "Ať se stát co nejméně míchá do života svých občanů" a těch kdo chtějí po státu garanci svých sociálních jistot, to jest příznivce tradiční levice.

To, co tvoří ideologii New Left, nebo-li liberální levice, která utváří politiku EU, je směs bludů, které se usadily v hlavách "zelených" blouznivců, mladých idealistů a levicových intelektuálů jako tak zvané "Evropské hodnoty" . A jako vždy, když se někdo snaží své utopistické představy o "lepším" světě zavést do praxe, výsledkem je destrukce společnosti.

2 0
možnosti
Foto

"Lidé se pořád v zásadě dělí na zastánce základní pravicové hodnoty "Ať se stát co nejméně míchá do života svých občanů" a těch kdo chtějí po státu garanci svých sociálních jistot, to jest příznivce tradiční levice."

Jenomže u nás to, bohužel, moc neplatí. U nás je to "Ať nám stát do ničeho nekecá, ale ať se o nás stará." :-)

0 0
možnosti
Foto

typické úvahy hodného chlapce, který váhá, a není si sám sebou jist, do které kategorie hodných se má zařadit, aby zůstal hodný a byl i nadále v hlavním proudu chváleném mainstreame.. To přejde, až pochopí, že se svět dělí prakticky jen na lumpy a darebáky.

1 2
možnosti
Foto

A když uvěříte na ty lumpy a darebáky, tak koho budete volit?

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že dělení na pravici x levici, konzervativce x liberály své opodstatnění dosud má a lépe to definováno dosud nikde nebylo. To, proč se nám rozdíly v každodenním pohledu stírají je dáno nedůsledností politiků konat tak, jak to mají vepsáno ve svém vývěsním štítě. Jinak řečeno, strana, která v předvolební kampani staví na pravicové rétorice a má v jejím smyslu postaven i volební program, po volbách bez sebemenšího uzardění dělá přesný opak toho, co slibovala a naopak. Jen málokdy je to motivováno nutnými koaličními ústupky.

1 0
možnosti
Foto

Nemyslím, že by pravicové strany po volbách dělaly přesný opak toho, co slibovaly před volbami, nicméně značné ústupky jsou tam vždy. Když ale levicový program se dodržuje mnohem snáze, než pravicový. Tam stačí jedno základní heslo "bohatým vezmeme a chudým dáme" a je vystaráno. Brát je jednoduché. Pravice může, nebo měla by, nabídnout především to, že se bude více pracovat a šetřit. Jenomže tím si zadělá na jasnou porážku v dalších volbách. A tak je to stále dokola. My totiž ani zdaleka nejsme pravicový národ. Chybí skutečně pravicoví voliči, kteří by byli ochotni tento (nespravedlivý) koloběh podstupovat. Ale myslím, že toto dělení opravdu opodstatnění, i když u nás není prakticky koho dělit. :-)

2 0
možnosti
MB

Historií se prolíná boření toho starého, protože se nastoluje to nové. Pochopitelně to bude se všemi přívlastky pokroku a blaha. I shoda, pak dělení na levici - pravici je zbytečné . To vše do doby - A jak se to má zrealizovat ? Nastoupí nové měrné jednotky, jedinec - stát, (systém). Kdo je zdrojem blaha a hlavně, kdo komu slouží ? Nemůže to být nikdo jiný, jako jedinec, který svou realizací zajišťuje sám sebe a na konci je nějaký odvod ve prospěch celku. Odvěky přicházejí fantas magorické nápady - viz K.Marx, že se vytvoří tkz. nový člověk. Bude úplně jiný, plně poskytne své schopnosti a umírněně si bude brát to potřebné. Pak jistě, i peníze budou zbytečné. Modifikuje se to, přes harmonicky rozvinutou osobnost do r.1989, dnes v jiném hávu zase cestou Brusele. Postupně se ta přirozenost zcela převrací, mnozí nabudou dojmu, že matkou živitelem je stát. Zúčastnění na to logicky zírají a začnou se dělit. Na levici a pravici - Odmítám, že pojem ztratil význam ! Pak nalézám své místo na pravém středu. Odpovědnost za sebe + spoluúčast solidarity , je nutná. Jistěže jde o její míru a transparetnost využití ... To, bylo je a bude ... :-)

1 0
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 972x
Nehodný Kristův následovník, muzikant, graficky nenadaný typograf, básničkář a … nejste moc zvědaví?

Seznam rubrik