Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VF

No, teď napište o poangličťování češtiny. To se u nás úspěšně daří.(Nic ve zlém.)

1 0
možnosti
Foto

Koncept absolutné slovonštiny vzniknul po Plyšáku a svým způsobem si utahoval z těch národoveckých Slováků, kteří bazírovali na pomlčce, z níž nám zůstal pahýl ve slově Česko; Česko-co? K nesmyslné absolutné slovonštině se přidali i někteří moji tehdejší slovenští spolužáci, kteří zůstali bydlet v Praze a okolí (já to nevymyslel).

..

Poangličťování češtiny je zcela jiná kapitola; tam jde mnohdy o pocit vlastní nedostatečnosti/nadřazenosti – když použiju „světovou angličtinu“, aniž bych anglicky uměl; za mě vzpomínka na práci u McDonalda, když to tu začínalo – psalo se to foneticky! Už nevzpomenu přesný zápis, ale psalo se to kešrům (účtárna), begrům (zázemí), čeklist (hodnocení)...

Přitom nejsem apriori odpůrcem přejímání cizích termínů; nebudu nikdy puristicky tlačit, aby byl např. software a hardware nazýván měkkou/tvrdou věcí. I ten fotbal a fér plej jsme převzali docela organicky.

Spíš se podivuji nad tím, že přejímáme anglickou transkripci u neanglických slov (holokaust×holocaust, tsunami×cunami, moucha tse-tse×ce-ce). To už nám chybí přepis ruských jmen jako Tchaikovsky; properuna jako proč!?

0 0
možnosti
Foto

I34v51a80n 74M37a25r52e74k

11. 10. 2019 7:24

Tak ten blog se Vám p.Pechare vůbec nepovedl, do videnia. RvRvRv

0 0
možnosti
VD

Možno ešte - coď do pi.i

0 0
možnosti
JZ

Proč by měl někdo, komu slovenština přijde málo slovenská, nahrazovat slovenská slova (tanierik, hrnček, dážďovka, motýľ, smäd, rezeň) nějakými podivnými přepisy českých slov?

4 0
možnosti
JZ

O čem to píšete?

Když píšete o něčem, o čem drtivá většina lidí v životě neslyšela, tak byste mohl uvést nějaký odkaz. Aby bylo jasné, jestli je to něco oficiálního, jestli je to nějaký vtípek, nebo jestli jste si to úplně vycucal z prstu.

Proč píšete o nějakém textů o poslovenšťování již slovenských slov a neuvedete jediný příklad něčeho takového?

3 0
možnosti
KT

Zvláštní a překvapivé!

0 1
možnosti
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 972x
Nehodný Kristův následovník, muzikant, graficky nenadaný typograf, básničkář a … nejste moc zvědaví?

Seznam rubrik